Rolem - Respect pentru lemn

Str. Erou Iancu Nicolae 1 A

Voluntari, Ilfov

Program de lucru

L-V: 10:00 - 19:00

Finiture: trecut, present si viitor
  • 2021-09-06

Finiture: trecut, present si viitor

Cu ocazia celor 20 de ani de la nașterea Finiture Srl, Giovanni Sedino, CEO Finiture, ne spune povestea unei companii cu rădăcini adânci și o amprentă familială.

Finiture s-a născut cu numele Mizar la sfârșitul anilor 50, dintr-o idee a tatălui meu Marco Sedino și a partenerului său Antonio Boesso, ca producător de compresoare destinate în principal stațiilor de benzină. În câțiva ani, principalii concurenți încep să internalizeze întregul lanț de aprovizionare, dominând piața saturată. Mizar decide astfel să se lanseze în sectorul sistemelor de finisare, cabine și camere de uscare de temperature înaltă și obține imediat succes, datorită cantității și calității contactelor comerciale și cunoștințelor acumulate în timpul experiențelor anterioare..

În fabrica sa de producție, situată în zona industrială estică a Padovei și supusă unei expansiuni spre sfârșitul anilor 60, Mizar își asamblează utilajele și răspunde cu flexibilitate provocărilor unei piețe în continuă evoluție. Presat de cererea tot mai mare din partea producătorilor de mobilă, este decis să-și convertească Instalatiile din prelucrarea metalului în lemn. În acești ani, compania a stabilit relații cu principalii producători de mașini pentru prelucrarea lemnului, atât italieni, cât și străini. În special, începe să servească piața în plină expansiune a fostei Iugoslavii a lui Tito, formată din mari companii de stat specializate în producția de mobilier modern și panouri.

Asa am început ... Eram un copil, trebuie să fi avut 10-12 ani și m-am dus cu tatăl meu la aceste fabrici mari. Vremurile erau foarte diferite, deoarece nu existau computere; ofertele au fost făcute cu mașină de scris și hârtie carbon. Călătoriile făcute erau provocatoare, trebuia să treci granița, drumurile erau ceea ce erau ... Totul pentru mine a fost o aventură: te-ai pierdut în mijlocul pădurilor minunate unde erau situate fabricile și la fiecare vizită, care s-a incheiat cu semnarea unui contract, a fost un party.

Între timp, se nasc primii concurenți direcți și indirecți din sector și de aici necesitatea de a se deschide către noi nișe de piață. Marco Sedino și Antonio Boesso încep să privească cu interes piața franceză, unde intră în contact cu un reprezentant al mașinilor de pe coasta de vest a Franței, primul lor contact în țara respectivă. La mijlocul anilor '70, piața franceză se caracteriza printr-un număr mare de producători de mobilier masiv în stil Louis și pictura se făcea încă la nivel artizanal: o oportunitate excelentă pentru Mizar de a propune transformarea industrială a procesului , cu evidente avantaje ecologice, calitative și economice și devine principalul furnizor de instalatii pentru toți marii producători de mobilă din regiune.

Anii 80 au reprezentat punctul de cotitură atât pentru piață, cât și pentru companie. Mizar începe să privească cu interes producătorii de scaune din orașul Udine, unde se află unele dintre dintre cele mai mari mărci de design și care au reprezentat 50% din producția mondială..

Epuizarea pieței mobilierului de stil, transformarea pieței scaunelor, nașterea de noi companii concurente în acea zonă și în cele din urmă mutarea în străinătate a producției unor mărci majore de design deschid noi provocări și în același timp oportunitate. Mizar își schimbă hainele, Antonio Bo-esso se retrage și Marco Sedino, împreună cu fiul său Giovanni, continuă cu Finiture Systems..

În copilărie, vara, mergeam să lucrez în atelier. Aveam 15-16 ani, l-am urmărit pe tatăl meu în Franța și împreună cu tehnicienii de atunci am ajutat la asamblarea sistemelor. Spre sfârșitul anilor 80, prezența mea în companie a devenit mai activă, de asemenea, după pensionarea tatălui meu. La început m-am ocupat de activitățile legate de producție, apoi m-am ocupat de activitatea comercială și de conducerea generală a companiei, susținută de sora mea Margherita în administrație.

 

Transformările pieței au condus Finiture Systems să caute o nișă în care să se specializeze: sectorul ferestrelor din lemn pare a fi cel mai potrivit, dat fiind că în acei ani ferestrele erau livrate brute și apoi vopsite direct pe șantier de către vopsitor după asamblare. Această practică, pe cât de obișnuită, pe atât de uzată, a fost abandonată pentru prima dată în Italia, în timp ce în Germania și Franța a continuat până acum câțiva ani. Ferestrele este încă sectorul în care Finiture operează cel mai mult și în care compania a devenit un punct de referință, în ciuda concurenței mari.

Între timp, Finiture Systems se angajează activ în căutarea inovațiilor de produs și proces: prima fabrică de ferestre datează de la începutul anilor 1980. Mai mult, urmând piața, introduce utilizarea produselor pe bază de apă în loc de solvenți, cu consecințe pozitive asupra mediului, siguranței și calității produsului.

Anii 90 sunt marcați de extinderea într-o alta mare piata, cel German, extrem de receptiv și exigent din punct de vedere tehnologic. Datorită predispoziției sale puternice către cercetare și inovație tehnologică, Finiture Systems reușește să intre cu succes în principalele piețe vorbitoare de limbă germană. În acești ani a început să funcționeze în toată Europa, devenind un partener important atât pentru producătorii de ferestre, cât și pentru mobilier, scaune și elemente din lemn masiv..

În 2000, Finiture Systems a devenit Finiture srl, preluând caracteristicile de astăzi. Până în 2005-2006 compania s-a concentrat în principal pe piața italiană, realizând aici 50% din cifra de afaceri. Între timp, s-a adaptat la evoluția pieței franceze de la producția de mobilier de epocă la cea a ferestrelor din lemn, instalând zeci de sisteme de finisare în toată Franța. Piața franceză este încă una dintre cele mai importante pentru companie.

2006 este un alt punct de cotitură important, marcat de apariția robotiilor antropomorfi pentru finisarea ferestrelor, ușilor și elementelor.. Limitată inițial la nivelul achizițiilor individuale de către unii profesioniști in acest sector, această practică începe să prindă din ce în ce mai mult, atât de mult încât, în 2009, Finiture decide să o facă punctul central al afacerii sale. După o serie de încercări nereușite de a achiziționa pachete, inclusiv software de la companii specializate, Finiture decide să dezvolte independent, cu ajutorul unor parteneri tehnologici importanți, un software specific pentru finisarea ferestrelor. 2010 este data botezului primei fabrici echipate cu roboți cu software-ul Finiture. Până în prezent avem peste 150 de sisteme robotizate instalate în întreaga lume.

De-a lungul timpului, software-ul a evoluat, împreună cu aplicații și controale, cum ar fi schimbarea automată a culorii, controlul cu sistemul RFID, supravegherea liniei. Astăzi suntem compania care se mândrește cu cea mai mare prezență a sistemelor robotizate din lume, din Europa până în America de Sud, Australia, Canada, Japonia.

Integrarea roboticii în instalațiile vechi reprezintă nu numai o inovație de produs, ci și o inovație de proces, care a făcut posibilă fabricarea instalatilor din ce în ce mai autonome și libere de prezența operatorului, capabile să funcționeze noaptea și controlabile chiar de la distanță.

O altă piață pe care Finiture a intrat recent, realizând instalații importante, este cea a prefabricării caselor din lemn CLT și DLT. Diversitatea volumelor, greutăților, maselor a condus la adaptarea tehnologiilor de finisare utilizate pentru sistemele verticale clasice dar și la pregătirea noutăților absolute, precum un sistem de transport inovator, cabine potrivite pentru elemente supradimensionate și software de finisare specific.

2019 vede un alt pas înainte, și anume crearea unei divizii de manipulare și asamblare: Finiture a integrat în gama sa de producție echipamentele de asamblare a componentelor referitoare la ferestre, pentru a pune pe piață mașini complete pentru a realiza întreg ciclu de lucru în deplină autonomie.

În ultimul deceniu, Finiture, pe lângă evoluția pe piețe și în produs, a cunoscut o creștere importantă din punct de vedere uman, cu includerea unor tineri foarte instruiți și foarte motivați.

2020, după cum știm cu toții, a fost un an foarte special, care, totuși, nu ne-a oprit. Întăriți de experiența istoriei noastre trecute, conștienți de tot ceea ce a fost și de dificultățile depășite, ne uitam înainte cu încredere,

Website realizat de MaBucur.ro Toate drepturile rezervate